Hasznos gondolatok

Hasznos gondolatok, tippek, elgondolkodtató dolgok, saját tapasztalatok. A címkék áttekintése képet ad blogomról. Krizsán Kornél Márk blogja.

Friss topikok

  • napirend: @K.Kornel: fúziós reaktor nem termel radióaktív hulladékot, és szerintem inkább ezt kéne erőltetni... (2011.04.04. 17:34) A Vénusz projekt
  • Darky_: Jó kis összeállítás! Azonban mindenkinek aki most kezdi ajánlott legalább 2-3 alkalom személyi edz... (2011.04.03. 08:35) Edzésterv otthonra, konditerembe

Interjú Csibuval, a Camera Obscura filmes blog szerkesztőjével

2014.11.30. 21:41 Blogcreator

Nagyon megtetszett egy filmes blog, ezért elhatároztam, hogy szerkesztőjével, középiskolai jóbarátommal, Csibuval készítek egy rövid interjút. A blog önmagát így határozza meg: „Filmekről röviden, tömören, spoilermentesen. Személyes filmes blog azoknak, akik nem tudják, mit nézzenek ma este!”

http://camera-obscura-csibu.tumblr.com

gif.gif

- Csibu, kérlek mondj pár szót magadról!

- Sziasztok. Huhh, nehéz kérdés, próbálok tömör lenni. Szeretném azt gondolni, hogy polihisztorként tevékenykedem, de ez túlzás lenne, úgyhogy inkább úgy fogalmazok: nagyon sok szerteágazó ismeret vonz. Keresztényként vonz a spiritualitás lágyabb formája. Informatika tanáremberként vonz az, hogy diákjaim lelki fejlődéséhez is hozzájáruljak. Könyvtárosként a történelem és az emberi tudásanyag átadásával kapcsolatos ismeretek hoznak lázba. Online marketingesként a szövegírás, a közösségi média és a Google belső világa ejt ámulatba. Közben számítógépes játékokkal, csapat és egyéni sportokkal, valamint a zenéléssel töltöttem fél életemet. Emellett imádom a filmeket, a komoly, XXI. századi társasjátékokat és a meccsre járást. Mindezt pedig 24 órába kell sűríteni, és hálás lehetek feleségemnek, hogy minden hülyeségemben képes támogatni, szóval néha rá is kellene szánni egy kis időt, nemde? :)

- Ez tényleg nagyon sokoldalú személyiségre vall. Blogodban az tetszik legjobban, hogy 1-től 9.9-ig terjedő skálán értékeled is a filmeket. A 9.9-esek közül többet is láttam, és én is hasonlóan magas pontszámot adnék nekik. Érdekes, hogy nincs 10-es film. A nőknél is hasonló értékelési pontszámokat használsz? Közöttük sincs 10-es?

- Nőket én elvből nem osztályozok. Hogy jövök én ahhoz, hogy egy emberi indiviidumot "pontozzak"? Ráadásul ilyen esetben is kérdés: mit kellene pontozni? Az idomait, a mosolyát, az egész lényét? No meg azt is vegyük figyelembe, hogy egy nő sokkal kiismerhetetlenebb egy filmnél, egy művészeti alkotásnál, vagy a világegyetem bármely más jelenségénél.

- Hát igen, még önmagunkat is nehéz teljesen kiismerni, nemhogy egy másik embert. Látom közel 1,5 éve szerkeszted a blogot. Ennyi idő alatt szép számú filmes posztod keletkezett. Körülbelül mennyi az annyi?

- Igen, tavaly, 2013 augusztusában indult a blog. Átlagosan 2 naponta publikálok egy új bejegyzést. Most járok 232-nél. 1 hete már Facebook oldala is van a blogomnak: https://www.facebook.com/cameraobscuracsibu

- Ez igen! A Facebook oldalnak már több mint 200 lájkolója van ilyen rövid idő alatt. Gratulálok! Látszik, hogy értéket adsz blogoddal az embereknek.

- Köszönöm szépen! Valóban sokan követik blogomat és valóban rendkívül fontos számomra az értékadás, értékteremtés.

- Hiányolom egyik kedvenc filmes műfajomat, a fantasy kategóriát a csoportosításból.

- Igen, jó észrevétel.Nincs fantasy kategória, ahogyan például krimi, történelmi vagy sport kategória sincs. A kategóriáknál rendkívül nehéz helyzetben voltam, egy film ugyanis nehezen kategorizálható be. Mi például a Star Wars? Nem, attól, hogy az űrben játszódik nem sci-fi, de sokan ott keresnék. Dráma? Abszolút igaz lenne rá, az egész Anakin és a világegyetem drámája. Akció? Naná, lövöldözés, robbanások, ezért is imádjuk. Kalandfilm? Az is, naná. Sok ilyen hibrid van. Ezeket nehéz kategorizálni. Túlságosan sok műfaji csoportot pedig nem akartam megadni, túlságosan szétszabdalná a mezőnyt. Így ezek egyelőre kimaradtak. De nem kizárt, hogy később ezek a kategóriák is megszületnek.

- A Star Wars valóban jó példa a többműfajú alkotásokra. Ennek a kategorizálásával nekem is meggyűlne a bajom. Miért éppen a Tumblr-t választottad blogod motorjának? A blog.hu-ra nem gondoltál? Ott nehezebb lenne a kategóriákra bontás?

- 2013-ban egy családtag jóvoltából ismertem meg a Tumblr-t. Nagyon megtetszett a benne, hogy szabad vagy és anonim. Azt osztasz tovább, azt "lájkolsz", azaz szivecskézel, amit akarsz. Reklám és felesleges Facebook-dilik nélkül. Gyakorlatilag ez is egy Facebook, csak itt nem te vagy a központban, hanem az, amit át akarsz adni. Így nem a személyes kapcsolat, hanem a tartalom van középpontban. Nem véletlenül kellett eltelnie több mint egy évnek, mire a Facebookon is készítettem hozzá egy oldalt. Egyszerű, könnyed, szabad. Ez a Tumblr. A blog.hu-t is ismerem és szeretem, de egy ilyen oldalt inkább tartalmasabb írásoknak szentelném, így sokkal kevesebb cikket írnék. A Tumblr gyors, szabad szellemisége viszont semmihez sem fogható. Itt 3 kattintás, és kész; ráadásul a közeg miatt sokkal őszintébb és szókimondóbb tudok lenni. Ez kb. olyan érzés, mint amikor a között választasz, hogy egy szakmai lapba írj, vagy kedvcsináló rovatot vezess a kedvenc kis helyi lapodban.

- Az az igazság, hogy eddig nem ismertem a Tumblr-t, de így már teljesen megértem, hogy miért erre esett a választásod. No még egy kérdésre válaszolj: melyik a kedvenc filmed?

- Na igen, ez egy pompás kérdés. Az eddig értékeltek közül van pár 9.9-es, de nincs kimondott kedvenc filmem, vagy ha van is, tudom, hogy egy későbbi időszakban teljesen mást fogok kedvencként megjelölni. Hogy mégis adjak némi választ: A következő három nap, a Watchmen, a Ház az erdő mélyén, és a Django-ban megvan mindaz, amit imádok: nem nyálas szerelmi történet, emberiséget, de személyes sorsokat is érintő súlyos döntések, valamint a düh és igazságtalanság fojtogató érzése. Viszont a Star Wars saga mindig is kedves lesz a szívemnek, minden hibája ellenére, így ha csak egyet választhatok, az lenne az. :)

- Köszönöm, hogy válaszoltál kérdéseimre. Az Erő legyen veled, hogy még sok száz filmelemzés kerüljön fel az oldalra!

http://camera-obscura-csibu.tumblr.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznosgondolatok.blog.hu/api/trackback/id/tr146946787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása