Hasznos gondolatok

Hasznos gondolatok, tippek, elgondolkodtató dolgok, saját tapasztalatok. A címkék áttekintése képet ad blogomról. Krizsán Kornél Márk blogja.

Friss topikok

  • napirend: @K.Kornel: fúziós reaktor nem termel radióaktív hulladékot, és szerintem inkább ezt kéne erőltetni... (2011.04.04. 17:34) A Vénusz projekt
  • Darky_: Jó kis összeállítás! Azonban mindenkinek aki most kezdi ajánlott legalább 2-3 alkalom személyi edz... (2011.04.03. 08:35) Edzésterv otthonra, konditerembe

A Cashflow négyszög

2011.06.19. 18:57 Blogcreator

A Cashflow négyszög segít neked a terveid, céljaid és vágyaid elérésében, vagyis az életed alakulásában. Mit szeretnél elérni az életedben, mire vágysz igazán? Mi tesz igazán boldoggá? Hogyan képzeled el magad 1-2 év múlva? Azt csinálod-e jelenleg, amit szeretsz vagy "kényszermunkát" kell vállalnod?
 
 
Sok ember számára "szemfelnyitó" hatású amikor megismerkednek a Cashflow négyszöggel. Amikor jobban belegondolnak azt mondják, hogy nagyon is kézenfekvő, maguktól mégsem jöttek volna rá soha. De mi is ez a Cashflow négyszög?

 

 

A négyszöget osszuk fel jobb és bal részre. Azt kell kiemelni, hogy a bal térfélen tevékenykedők, azaz az alkalmazottak (A) és a kisvállalkozók (E), egyénileg, maguk keresik pénzüket. Ez azt jelenti, hogy lehetséges jövedelmük korlátozott, képességeik, idejük és teljesítményük szab neki határt. Egy nap csak 24 órából áll. Ők azok, akiknek nincs tulajdonuk a jövedelemszerzésben és így kénytelenek aktívan dolgozni. Tehát nekik aktív jövedelemből származik a bevételük.
Tudtad, hogy ezen a térfélen tevékenykedik az emberiség 90%-a, és a rendelkezésre álló vagyon 10%-át birtokolják?
Nézzük meg ennek a négyszögnek a jobb oldalát, itt találhatók a sikeres emberek, azaz a cégtulajdonosok (C), valamint a befektetők (B), a népesség 10%-a, de a világ rendelkezésre álló vagyonának 90%-át birtokolják. Ők azok, akik valamikor előállítottak valamilyen eszközt, ami szintén termeli nekik a pénzt, ha éppen semmit se csinálnak (passzív jövedelem). Ez az eszköz a tulajdonuk, tehát nekik tulajdon alapú jövedelmük van. Hogy van ez? Jó ez így?
Miért van ez így?
A válasz egyszerű, ezek az emberek csapatban dolgoznak, ezzel a siker hálózatát alkotják. Lehetséges jövedelmük korlátlan, mert más emberek adják hozzá az idejüket és a pénzüket.
Befektetéseik termelik a jövedelmet. A passzív jövedelmet.
Az emberek többsége élete során előbb, vagy utóbb rájön, hogy másnál dolgozva ritkán lehet vagyont szerezni.
Összes eddigi tanulmányaink során mindig arra tanítottak, hogy ne hibázz! Legyen egy biztos állásod, tanulj, hogy legyen egy jó szakmád. Mindegy, hogy portása, vagy elnöke vagy egy cégnek, a bal térfélen vagy, és állandó mókuskerékben.
Ha jutalékért dolgozol, akkor az „E” negyedben, de akkor is a bal térfélen. Ha nem nekünk kell dolgoznunk, akkor a „C” negyedben vagyunk. Ha befektetésekből szerezzük a bevételeinket, akkor a „B” negyedben találjuk magunkat.
A legtöbb esetben önmagunk felépítése, vagy újjáépítése sokkal fontosabb, mint a pénzkereset.
A váltáshoz gondolatilag el kell jutni, de ez nem elég, mert ha fizikailag nem valósítjuk meg, amit gondolatilag elterveztünk, semmit nem ér az egész.
Ahhoz, hogy fizikailag képesek legyünk megvalósítani a gondolatiságunkat, fel kell készülnünk érzelmileg és lelkileg is.
Az átlépés az egyik negyedből a másikba, nem megy egyik napról a másikra, azoknak sikerül, akik eléggé eltökéltek. A tanulási folyamat sosem ér véget, de minél többet tudunk a jobb térfél működéséből, annál több pénzünk és annál több szabadidőnk lesz.

Álmodsz arról, hogy sikeres vagy és senkinek nem kiszolgáltatott, és bőségben élsz?
A folyamatos pénz utáni hajsza helyett jut időd az élet más, a számodra igazán fontos dolgaira?
Óriási gazdasági változásoknak nézünk elébe, és különböző fejlődési trendek vannak érvényben jelenleg.
1. Az emberek szabadságra vágynak, elmúltak azok az idők, mikor egy munkahelyen dolgoztak 30-40 évig. Másrészt a növekvő ütemű gépesítések miatt egyre többen fogják elveszíteni a munkájukat a jövőben.
2. Az emberek gazdagodni akarnak. Régi mondás szerint, aki sokat dolgozik az egyre több fizetést kap, de tudjuk, ha nyugdíjba megy valaki fizetésének kb. 40%-át kapja csak meg, tehát szüleink tudomásul vették, hogy öreg korukra elszegényednek. Csak van egy óriási probléma, amivel, 10-20 évvel ezelőtt nem kalkuláltak. A helyzet az, hogy következik a demográfiai hullám következtében nyugdíjba vonulók száma. 
Ratkó Anna 1950 és 1953 közötti egészségügyi miniszterségének, illetve tágabban az 1950 és 1956 közötti fél évtizednek, az abortusztilalom és a gyermektelenségi adó miatt a természetes szaporodás üteme ezekben az években jelentősen nőtt. Mivel sokan vonulnak nyugdíjba és kevesen lesznek a termelő ágazatokban, veszélyben a nyugdíj. Mi lesz, ha megint pánik tör ki? Jobb, ha felkészülünk.
Mit tudok ajánlani?
1. Határozd el, hogy változtatsz az életeden!
2. A nyertesek nem törődnek vele, hogy hányadiknak lépik át a célvonalat, nekik csak az a fontos, hogy átlépjék. A vesztesek életük minden napján 95 métert futnak le a 100 méteres versenyen.
3. Ragaszkodj álmaidhoz! Csak a sikertelen emberek szokták meggondolni magukat.
4. Határozd meg a célt! Mit akarsz?
5. Álmodj nagyokat! Még akkor is érdemesebb nagyobb álmot dédelgetni, és dolgozni érte, ha csak részben valósul meg, mint egy szerényet álmodni, és azt valóra váltani.

Mindenki maga dönt a sorsa felől és két lehetőség közül választhat: a pénzért dolgozik valaki vagy a pénze dolgozik helyette. Szabad vagy és teljesen független, vagy másoktól függsz az életben.
 

A Cashflow négyszög jobb oldalán a C és B négyzetekben a szabadságot részesítik előnyben. A pénzügyi intelligencia hiánya miatt a C és B négyzet az emberek többsége számára egy rejtélyt jelent. Ezért szokták az emberek azt mondani, hogy egy új vállalkozást indítani, vagy befektetni nagyon kockázatos. Valójában bármi kockázatos, ha hiányában vagy a tudásnak, tapasztalatnak és iránymutatásnak arra vonatkozóan, hogy miként kell azt jól csinálni.

Robert T. Kiyosaki


Mindenképp próbáld ki Kiyosaki Cashflow társasjátékát képzett játékvezető segítségével! Rá fogsz jönni, hogy a hitelfelvétel nem rossz, ha az befektetési célú (pl. ingatlan). Magyarországon Katás egyéni vállalkozóként akár havi 1 millió Forintot is tudsz számlázni (2022-ben), ami alanyi áfamentes összeg, ebből csak a havi 50.000 Ft-ot kell befizetni, és egy évben egyszer a kamarai hozzájárulást, ami 5.000 Ft, valamint az iparűzési adót, ami egyszeri 50.000 Ft, de vannak olyan városok, ahol megszavazták, hogy a kisadózó vállalkozóktól nem kérik az iparűzési adót. A bankok nagyra értékelik az ilyen magas jövedelmet, így akár több lakáshitelt is fel tudsz venni, csak a 20% önerőt kell biztosítani ingatlanonként, de az is fedezhető személyi hitelből.

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznosgondolatok.blog.hu/api/trackback/id/tr292998055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása