Hasznos gondolatok

Hasznos gondolatok, tippek, elgondolkodtató dolgok, saját tapasztalatok. A címkék áttekintése képet ad blogomról. Krizsán Kornél Márk blogja.

Friss topikok

  • napirend: @K.Kornel: fúziós reaktor nem termel radióaktív hulladékot, és szerintem inkább ezt kéne erőltetni... (2011.04.04. 17:34) A Vénusz projekt
  • Darky_: Jó kis összeállítás! Azonban mindenkinek aki most kezdi ajánlott legalább 2-3 alkalom személyi edz... (2011.04.03. 08:35) Edzésterv otthonra, konditerembe

A tudatos álmodás

2010.12.14. 18:36 Blogcreator

 

Bár sokan nem is gondolnák, de a tudatos álmodás létező dolog.
Minden ember képes arra hogy irányítsa álmait.
A tudatos álom hihetetlenül valóságos, segít megismerni tudatalattinkat, önismeretet ad és segít megérteni azt ami foglalkoztat bennünket. Fantasztikus dolog a tudatalatti képviselőivel, az álomalakokkal való beszélgetés és a repülés, de ez csak parányi része a tudatos álmodásnak.

A tudatos álmot a legtöbben spontán élményként tapasztalják meg, de néhány módszer segítségével akaratlagosan is előidézhető. Ezek közül talán a legegyszerűbb és legismertebb a Paul Tholey (1937-1998) által leírt technika.

 

"A következő alapgondolat vezetett: ha sikerül kifejlesztenem azt, hogy éber állapotban kritikusan tudjak viszonyulni ahhoz a tudatállapothoz, amiben vagyok - úgy, hogy felteszem magamnak a kérdést: vajon most ébren vagyok-e, vagy álmodom -, akkor ezt a kritikus viszonyulást az álomállapotra is át lehet vinni. Az álomélmények olyan szokatlanok, hogy rendszerint felismerhető, hogy álmodunk.

 

Tholey fogalmazta meg a tudatos álmodás elsajátításának tízparancsolatát is.

 

1. Naponta többször komolyan tedd fel a kérdést: ébren vagy-e vagy csak álmodsz?

 

2. Intenzíven képzeld azt eközben, hogy álmodsz!

 

3. Ellenőrizd közvetlen és távolabbi múltad, nem ütközöl emlékezetkihagyásba? Hogy kerültél oda ahol most vagy? Hol voltál korábban?

 

4. A kritikus (első) kérdést minden olyan szituációban tedd fel magadnak, ami egy álomra is jellemző lehet.

 

5. Akinek visszatérő álmai vannak, minden olyan szituációban tegye fel magának az első kérdést, amely hasonlít valamelyik visszatérő álmához!

 

6. Gyakran élsz át olyan extrém álomszituációkat, ami a valóságban nem fordulhat elő, mint például repülés, lebegés? Ha igen, akkor próbáld éber állapotban is beleképzelni magad és közben ügyelj a 2. pontra!

 

7. Azzal a gondolattal aludj el, hogy tudatos álmod lesz, tedd ezt akkor is, ha napközben alszol!

 

8. Ha eleinte rosszul emlékszel az álmodra (normál, nem tudatos!), vezess álomnaplót! / Ez az elején nagyon tanácsos! Mondogasd elalvás előtt, hogy emlékezni akarok és emlékezni is fogok a következő álmaimra! Ébredés után egyből írd le mikről álmodtál!/

 

9. Határozd el, hogy álmodban megvalósítasz egy egyszerű cselekedetet!

 

10. Rendszeresen, de ne makacsul és görcsösen gyakorolj! Ne tűzz ki határidőt és légy türelmes!

Egy jó tanács: ha már rájössz, hogy álmodsz és elkezded irányítani a történéseket, ne rögzítsd a tekinteted több másodpercig egy ponton, mert akkor felébredsz!

Ajánlom Paul Tholey Alkotó álom című könyvét a témával kapcsolatban.

Filmben pedig az Eredet című sikerfilmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznosgondolatok.blog.hu/api/trackback/id/tr842515914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása